Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Αγάπη για τον συνάνθρωπο εναντίον Ναρκισσισμού

Σύντομα θα έχουμε κλείσει 2 μήνες απ'όταν είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα Covid-19 στη χώρα μας. Σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας κρίνεται επιτυχημένη. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό έγκαιρης λήψης μέτρων, ανθρωπιάς και τύχης. Πράγματι λάβαμε εγκαίρως μέτρα lockdown που επέτρεψαν τον σχετικά γρήγορο περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Ευτυχώς, παρότι καθυστερήσαμε να κλείσουμε την αεροπορική/ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε μαζική εισαγωγή κρουσμάτων.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποδείχθηκε ότι νοιάζεται για την προάσπιση των ευπαθών ομάδων. Όχι μόνο τηρεί  τα επιβεβλημένα μέτρα, αλλά συχνά στέκεται και αλληλέγγυα σε περιστάσεις που μπορεί να συνδράμει:


Δωρεάν μερίδες Φαγητού από εστιατόριο στη Ρόδο
600 μάσκες από μοδίστρα για το νοσοκομείο στα Γρεβενά

Tέλος, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες που είναι αρμόδιοι να διαχειριστούν την πανδημία, αλλά και η κυβέρνηση, επέλεξαν να βάλουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από το ΑΕΠ και δεν ακολουθήθηκε το έγκλημα της ανοσίας αγέλης.

Ένα καλό επιστημονικά βιογραφικό δεν συνεπάγεται πάντα με έναν επιστήμονα που έχει ως πρώτο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς, ο ανθρωπότυπος του ιατρού-γιάπη που οι ασθενείς του αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως πελάτες/πηγή κέρδους ενδημεί όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Ευτυχώς, οι αρμόδιοι δείχνουν να ακολουθούν την βασική χριστιανική διδαχή "να αγαπάς τον πλησίον σου".
Αυτό ως τώρα, έχει αποτυπωθεί στις εξής δηλώσεις/πράξεις:

1. "Eίναι μανάδες και πατεράδες μας. Είναι γιαγιάδες και παππούδες. Τους τιμούμε και τους σεβόμαστε όλους. Τους προστατεύουμε όλους, αλλά κατ’ εξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς"

2. Στην έγκαιρη επιβολή lockdown
3. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο δίνεται σε όλους όσους πληρούν τα κριτήρια, και όχι στα πλαίσια μελετών που αφήνουν τους μισούς ασθενείς χωρίς έστω κάποια πειραματική θεραπεία.
4. "Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας"

Nαι, έχουν υπάρξει και λάθη. Η τακτική "μένω στο σπίτι", παρότι συνολικά έχει πετύχει τον περιορισμό της πανδημίας, έχει αφήσει δυστυχώς ορισμένους συμπολίτες μας να πεθάνουν σπίτι τους. Ενώ, προσωπικά θα ήθελα οι αρμόδιοι επιστήμονες να πιέζουν περισσότερο για την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά αλλά και να ετοιμαστούμε για την επόμενη φάση με ένα ισχυρότερο σύστημα υγείας.

Σύνεση και Ανθρωπιά 
Η πίεση για άμεσο άνοιγμα των επιχειρήσεων και επανέναρξης της τουριστικής σεζόν θα είναι μεγάλη και το να παραμένουμε πρώτα άνθρωποι θα είναι δυσκολότερο. Όπως σημειώθηκε σε προηγούμενες αναρτήσεις, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει με μέγιστη προσοχή και σύνεση. Θα πρέπει παράλληλα να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα για τον ιό ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα η στάση μας. Γιατί ασθενείς που θεραπεύτηκαν έχουν θετικό τεστ μετά από βδομάδες χωρίς συμπτώματα και ενώ είχε προηγηθεί αρνητικό τεστ; Μπορεί να ξαναμεταδόσουν αυτοί; Τι ανοσία, σε πόσους και για πόσο αφήνει ο ιός;

Ναρκισσιστική Ευρώπη 
Πλέον, 
στην Ευρώπη αντί για χιλιάδες κρούσματα  μετράνε χιλιάδες νεκρούς καθημερινά. Ελπίζω να μην συνηθίσουμε στην φρίκη να μετράμε τους θανάτους σαν στατιστικά δεδομένα ως μέρος μιας φρικαλέας κανονικότητας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η στάση των ηγετών της Ευρ. Ένωσης είναι κατάπτυστη. Ο ναρκισσιστικός ανθρωπότυπος όχι απλά ενδημεί αλλά είναι ο κυρίαρχος, ιδιαίτερα στις πιο ισχυρές οικονομίες. Βλέπουμε για άλλη μια φορά τις πιο δυνατές οικονομικά χώρες να στοχεύουν στο να επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας στις πιο αδύναμες, μόλις καταλαγιάσει το πρώτο πανδημικό κύμα. Η πίεση στη χώρα μας για άμεση επιστροφή στη "μεταμνημονιακή κανονικότητα" θα είναι εξαιρετικά μεγάλη όπως βλέπουμε.

Άρνηση των θεσμών για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Η παραμονή σε μια ένωση που όχι μόνο προκαλεί οικονομικό μαρασμό στις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά και ταυτόχρονα μέσω εγκληματικών τακτικών herd immunity ευθύνεται ήδη για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, μου φαίνεται όλο και πιο αδιανόητη.


Καλή Ανάσταση σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου