Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

To έγκλημα της ανοσίας της αγέλης.

Πλέον στην Ευρώπη έχουμε φτάσει τουλάχιστον τα 93.00 θύματα από την πανδημία. Με βάση την αναλογία θυμάτων/πληθυσμό περισσότερο έχουν πληγεί οι εξής χώρες: Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ελβετία,Σουηδία. 

Μάλιστα ο πραγματικός αριθμός θυμάτων πιθανώς να είναι σημαντικά αυξημένος καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική υποκαταγραφή των θυμάτων από Covid-19. Ιδιαίτερα στις χώρες που έχει ξεφύγει η πανδημία όπως οι παραπάνω, πιθανώς ο πραγματικός αριθμός θυμάτων να είναι 1,5-2,5 φορές αυξημένος!
Όταν έχεις εκατοντάδες θανάτους σε καθημερινή βάση, δεν έχεις την δυνατότητα να τεστάρεις σημαντικό αριθμό ύποπτων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα ειδικά όσοι καταλήγουν εκτός νοσοκομείου, κατά κανόνα να μην προσμετρούνται στα θύματα Covid. Μια εικόνα για τον πραγματικό αριθμό μπορούμε να έχουμε από τον συνολικό αριθμό θανάτων κάθε χώρας ανά βδομάδα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Ορισμένα παραδείγματα:

Πιθανοί μη καταγραφέντες θάνατοι από Covid-19 στην Ολλανδία


Aντίστοιχα στην Λομβαρδία της Ιταλίας 
Και στη Μαδρίτη της Ισπανίας  για το διάστημα 14-31 Μαρτίου

Αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και σε άλλες πληγείσες χώρες όπως το Ην.Βασίλειο και οι ΗΠΑ (ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη).

Βλέπουμε λοιπόν ότι η εγκληματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είχε,έχει και θα έχει τραγικές συνέπειες.

Ενώ ήταν γνωστή η σημαντική θνητότητα και μεταδοτικότητα του ιού από τα στοιχεία της Κίνας η ΕΕ δεν διέκοψε τις αεροπορικές συνδέσεις με Κίνα και ούτε και προετοιμάστηκε για πιθανή έξαρση της επιδημίας στην Ήπειρο μας. Παράλληλα, δεν διακόπηκαν για σημαντικό χρονικό διάστημα τα ταξίδια από και προς την Ιταλία ενώ σε πολλές χώρες άργησε σημαντικά η λήψη μέτρων lockdown. Έτσι περιοχές-transit με υψηλό αριθμό μετακινούμενου πληθυσμού θρηνούν σήμερα χιλιάδες θύματα.

Η επιλογή του herd-immunity ήταν αρχικά στρατηγική επιλογή όχι μόνο του Ην. Βασιλείου αλλά και χωρών της ΕΕ όπως η Ολλανδία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία. Χαρακτηριστική δήλωση της καγκελάριου της Γερμανίας: "ότι περίπου το 60-70% του γερμανικού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό".

Οι περισσότερες χώρες μετά την καταστρεπτική έξαρση της πανδημίας στην Ιταλία αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική και να υιοθετήσουν έστω καθυστερημένα μέτρα καραντίνας.

Η επιλογή της "ανοσίας της αγέλης" δεν είναι μόνο απάνθρωπη αλλά πιθανότατα είναι και τελείως λανθασμένη στρατηγική καθώς:

1) Δεν γίνεται να πετύχεις ανοσία αγέλης αν δεν ξέρεις τι ανοσία αφήνει η νόσος στον πληθυσμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία θα είναι μόλις για έναν χρόνο, ενώ πιθανώς ορισμένα άτομα που νοσούν πολύ ήπια να μην αναπτύσσουν σχεδόν καθόλου.

2) Κανονικά ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού του πληθυσμού. Εμβόλιο ιδανικά θα έχουμε σε 1-1,5 χρόνο. Πιθανώς να βγουν κάποια πειραματικά από φθινόπωρο μάλλον. Άγνωστη η δράση τους. Ελπίζουμε να είναι τουλάχιστον ασφαλή.  Παράλληλα, δεν είναι ενθαρρυντική η αποτυχία να κατασκευάσουμε εμβόλιο σε ιούς παρόμοιους με τον Covid-19 (SARS,MERS)
3) Ο ιός έχει σημαντική τάση να μεταλλάσσεται. Το ότι επετράπη να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους θα οδηγήσει στην δημιουργία διαφόρων υποτύπων, λιγότερο ή περισσότερο φονικών. Ταυτόγχρονα, οι διάφοροι υπότυποι πιθανώς να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (όπως στο παράδειγμα της γρίπης όπου το ετήσιο εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους υποτύπους της).


Για να μην θρηνήσουμε λοιπόν εκατοντάδες θύματα θα πρέπει η χώρα μας να είναι εξαιρετικά προσεχτική στην χαλάρωση των μέτρων ώστε να συνεχιστεί η πετυχημένη έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει την ζωή και όχι την οικονομία, να εξεταστεί δηλαδή πολύ καλά το ρίσκο που ενέχει η επανέναρξη της τουριστικής σεζόν το καλοκαίρι.

Η επιλογή να προστατευθεί το τεχνητό κατασκεύασμα του ΑΕΠ (στις όλο και πιο virtual δυτικές οικονομίες) σε σχέση με τις ζωές των άνθρωπων, είναι ένα τρομαχτικό έγκλημα, μια πραγματική ύβρις.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ιθύνοντες που επέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, θα πρέπει να δικαστούν για τις επιλογές τους. Παράλληλα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να έρθει ο άνθρωπος στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων και όχι η μεγιστοποίηση του κέρδους/ελαχιστοποίηση των οικον.ζημιών, που πιο ξεκάθαρα από ποτέ προτιμήθηκαν ακόμα και από τις εκατόμβες νεκρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου