Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Covid-19.GR: Μια σύντομη ανασκόπηση. Τι κάνουμε τώρα;


 Από τις 26 Φλεβάρη, ο Κορωνοϊός είναι επίσημα στην χώρα μας. Ήδη κοντεύουμε τα 100 καταγεγραμμένα κρούσματα,ενώ πιθανότατα συνολικά είναι αρκετά περισσότερα αφού τα κριτήρια αλλά και ο αριθμός των τεστ που γίνονται δεν μπορεί να παρακολουθήσουν την διάδοση του ιού.

Δυστυχώς η κατάσταση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη(με βάση τις εκτιμήσεις και ανάλογα τα μέτρα περιορισμού που λαμβάνονται τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 4-7 ημέρες) όπως φαίνεται από την Ιταλία (φτάσαμε τους 168 νεκρούς την ημέρα), αλλά και πλέον από Ισπανία, Γαλλία.


Γιατί είναι κρίσιμο να λαμβάνουμε άμεσα και "proactively"
μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του Ιού.


Στην Ελλάδα, υπήρξε δισταγμός ακόμη και για το κλείσιμο των σχολείων (πιθανώς θα έπρεπε να έχουν κλείσει τουλάχιστον απ'όταν εντοπίστηκε το γκρουπ από το Ισραήλ, όπου δεδομένα είχε συμβεί διασπορά στην κοινότητα). Ενώ, μόλις τώρα αποφασίστηκε να σταματήσουν οι πτήσεις/ταξίδια από και προς την Β. Ιταλία...
Τα έστω και καθυστερημένα μέτρα πιθανώς θα καθυστερήσουν την κορύφωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά θα είναι αρκετά δύσκολο να μην κορεστεί το σύστημα υγείας, ειδικά όσο δεν λαμβάνονται μέτρα αυστηρής Καραντίνας όπως πάρθηκαν με σημαντική καθυστέρηση στην Ιταλία από χθες. Χαρακτηριστικά, στην Κίνα μέγιστο # θανάτων είχαμε 15 Φλεβάρη περί τους 140, ενώ η αυστηρότατη καραντίνα είχε αρχίσει 20 μέρες νωρίτερα. Στην Ιταλία σήμερα έχουμε 168 νεκρούς και πιθανότατα θα συνεχιστεί η αύξηση για αρκετές μέρες μέχρι να φανεί η δράση της καραντίνας. Πιθανώς ένα μέτρο καραντίνας από τώρα να είναι ιδιαίτερα "proactive" αλλά καλό είναι να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το σύστημα υγείας μπορεί να κορεστεί ακόμα και με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων
Όσον αφορά το δικό μας σύστημα υγείας λοιπόν:
1) έχουμε περίπου 500-550 κρεβάτια ΜΕΘ. Στην Ιταλία έχουν 7000 ( κοντά στα διπλάσια με βάση τους πληθυσμούς). Επιπρόσθετα στην Β.Ιταλία το σύστημα είναι πιο οργανωμένο απ'ότι στην υπόλοιπη και πιθανώς με καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
2) Παράλληλα ως γνωστόν έχουμε ελλείψεις και σε εξοπλισμό (πχ αναπνευστήρες) αλλά και σε προσωπικό: ιατρούς νοσηλευτές
Tταυτόχρονα, το προσωπικό είναι ιδιαίτερα γηρασμένο:
Μ.Ο. ηλικίας Ιατρών ΕΣΥ κατά ΠΙΣ τα: 60-61 έτη
https://www.healthreport.gr/το-γερασμένο-ιατρικό-προσωπικό…/
Με βάση τους Ιταλούς το 10% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (ήτοι των πιο σοβαρών αφού δεν κάνουν αρκετά τεστ όπως και εμείς) καταλήγουν στην εντατική.
Οπότε είναι αρκετά πιθανό με 3-4000 καταγεγραμμένα κρούσματα και να κορεστούν οι Εντατικές στην Ελλάδα αλλά και να μειωθεί αρκετά το διαθέσιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λόγω καραντίνας ή ιδίας νόησης. Ήδη απτά πρώτα κρούσματα είχαμε έκθεση ιατρών και νοσηλευτών σε Πάτρα, Πύργο και Ναυτικό Νοσοκομείο.
Γι'αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να οργανωνόμαστε περισσότερο και σαν πολίτες.
Είναι κρίσιμο, όσο μπορούμε σε επίπεδο έστω του μικρόκοσμού μας να προστατεύσουμε ομάδες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο.
Πιστεύω ότι κάποιες αρχικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι οι εξής:
1. Να ευαισθητοποιήσουμε όσους μπορούμε σχετικά με το ζήτημα, αρχικά σε επίπεδο κοντινών γνωστών, συγγενών τουλάχιστον.Πχ Ελαχιστοποίηση πολυάριθμων συναθροίσεων. και προσπάθεια να πείσουμε τουλάχιστον τους ηλικιωμένους/ευάλωτες ομάδες για την ανάγκη ελαχιστοποίησης των επαφών τους.
Το αστείο με την αβλαβή μετάληψη πρέπει να τελειώσει άμεσα, ενώ για το επόμενο διάστημα πρέπει οι πιστοί να παρακολουθούν τις λειτουργίες μέσω τηλεόρασης.
Ένα χρήσιμο σχετικό άρθρο είναι το εξής. (better safe than sorry, ή better crazy than dead)
Ιδιαίτερα οι νέοι, που η πλειοψηφία τους αυτή την στιγμή αψηφά τον κίνδυνο, καλό θα ήταν να περιορίσουν σημαντικά για τους επόμενους μήνες τους καφέδες, τα ποτά και τα ταξίδια προς όφελος των γονέων και των παππούδων/γιαγιάδων τους. 
2. Μια πιθανή λύση είναι επίσης, η προσωρινή μετεγκατάσταση σε χωριά και περιοχές με χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού. Που θα συνοδεύεται με αυτοπεριορισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. (ιδανικά σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτα σε περίπτωση που η κατάσταση στις πόλεις ξεφύγει, αλλά να εξασφαλίζεται η τήρηση του μέτρου της καραντίνας). Αποκέντρωση τώρα λοιπόν!

**** Γενικά η πρόταση αφορά κυρίως την ηπειρωτική επαρχία. Τα νησιά καλό είναι να μην προτιμούνται γιατί σε πιθανή έξαρση της νόσου η αποσυμφόρηση θα είναι αρκετά περίπλοκο εγχείρημα.

3. Χρήσιμη θα ήταν και μια όσο το δυνατόν αναλυτικότερη καταγραφή των κρουσμάτων στη χώρα μας ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερος έλεγχος των ήδη νοσούντων.

4.  Φυσικά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να συνεχίσει να λαμβάνει αυστηρά μετρά για τον περιορισμό της διάδοσης. Η σκέψη του τι θα γίνει το ΑΕΠ εκτός από απάνθρωπη είναι και ηλίθια αφού είτε με καραντίνα είτε χωρίς το ΑΕΠ θα πληγεί σημαντικά...

Είναι ευνόητο ότι οι προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών πρέπει να είναι μαζικές και να γίνουν άμεσα.
Παράλληλα πρέπει κάθε νοσοκομείο να προετοιμαστεί για πιθανό επερχόμενο μαζικό κύμα ασθενών. Στην Β. Ιταλία οι αίθουσες χειρουργείων μετατρέπονται σε ΜΕΘ, ενώ πλέον δεν επαρκούν οι αναπνευστήρες και αναγκάζονται να δέχονται δωρεές από την Κίνα(!)

Dim 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου